-->

Подправките

Градината — нашата аптека

Подправките

Подправките са естествените природни лекарства, които ни помагат да предотвратим и да излекуваме най-различни здравословни проблеми. Те нямат вредно или странично влияние и са много приятни, в сравнение със съвременните синтетични лекарства. Правилно използвани в храната, те я правят вкусна, питателна и здравословна.

Съвременната медицина често препоръчва медикаменти, които са изключително вредни и нанасят най-различни щети на тялото ни. За разлика от тях, естествените природни лекарства, подправките, подпомагат нашето здравословно хранене и природосъобразен начин на живот.

Подправките имат много фино влияние върху материалното ни тяло. Те са и антидоти или могат да коригират вредното влияние на някои храни върху тридоша.

За да имат подходящо въздействие върху нас, важно е как са отгледани и съхранени подправките. Разбира се, те трябва да бъдат прясно смлени, за да запазят аромата и здравословната си сила.

Страницата се обновява редовно! Заповядайте пак! Ако не можете да прочетете текста за подправките, след като клѝкнете на заглавието на всеки раздел, трябва да си инсталирате Firefox или поне по-нова версия на Интернет Експолорер (в момента ползвате версия 6).


Куркума

Пресните корени на куркумата (турмерик) изглеждат подобно на джинджифила, но във вътрешността са с червен или жълт цвят. Червените се наричат кумкум, който се смята за свещен, а жълтите се използват за приготвяне на храна и в медицината.

Куркумата е едно от най-добрите и често използвани средства в Аюрведа. Тя лекува цялостно човешкото тяло. Куркумата има горчив, лют и стипчив вкус. Тя оказва сгряващо действие. Подходяща е за всички типове конституции. Куркумата е много полезна за храносмилането: помага за поддържането на нормална флора в червата, намалява количеството на газовете, има антибиотично и тонизиращо действие. Може да се използва при кашлица, диабет, хемороиди, порязвания, други рани, ечемик, изгаряния и различни кожни заболявания. Препоръчва се срещу стрес и тревога.

Хората, страдащи от хипогликемия не трябва да използват куркума в големи количества при приготвянето на храната си.

Куркумата се препоръчва при бронхит, тонзилит, фарингит, сухо и раздразнено гърло. Може де се приготви млечна отвара от 1 ч.ч. прясно мляко и 1 ч.л. куркума и да се приема преди сън.

За външна употреба, можете да смесите 1/2 ч.л. куркума и 1 ч.л. гхи.

За стабилизиране на нивото на кръвната захар се препоръчва да се приемат по 2 щипки куркума, три пъти на ден, 5 минути преди хранене.

При анемия може да се добави 1 ч.л. жълт турмерик към 1 ч.ч. кисело мляко (да се приема само през деня).

При рани, порязвания и гъбични поражения на ноктите, може да използвате 1/2 ч.л. куркума, смесена с 1 ч.л. домашно изцеден сок от алое и да нанесете на мястото.

При отоци от удар, можете да използвате гъста паста от куркума и вода.

За ечемик на окото, намажете клепача с паста от кумкум и малко дестилирана вода.

При подуване и възпаление на венците, афти др. подобни проблеми в устната кухина, можете да нанесете прах куркума направо върху поразените места.

За красива кожа се препоръчва ежедневно да се приема по една щипка куркума. Смята се, че ако майката следва този съвет по време на бременноста, бебето ще има прекрасна кожа.

Ако носите в себе си корен куркума или го закачите в дома си се смята, че той ще ви защити от всякакви болести.

Джинджифил

В България растението е познато и като исиот. То е люто и в комбинация с други подправки придава изключителен вкус и аромат на готвената храна. Изсушеният и стрит корен на джинджифила е по-силен, отколкото пресния. Поради сгряващото си действие се използва при настинки и вирусни заболявания на горните дихателни пътища.

Джинджифилът е тридоша – може еднакво да се приема от всички, независимо от аюрведическите им конституции. Разбира се, Питта хората трябва да приемат лековития корен в по-умерени количества и главно в прясно състояние.

Джинджифилът разпалва стомашния огън (агни), усилва храносмилателните процеси и метаболизма в тялото. Той подобрява циркулацията и подпомага сърдечната дейност.

Ако настържете пресен корен джинджифил и го смесите с лимонов сок и сол, ще получите прекрасно средство за възбуждане на апетита и успешно стимулиране на агни.

Сместа от 1 ч.л. сок от джинджифил и 1 ч.л. сок от лимон е много ефикасна при слабо храносмилане и болки в долната част на стомаха.

При простуда, кашлица, грип и застойни явления в дробовете и тялото, благоприятно ще подейства чай от следната смес: по 1/2 ч.л. джинджифил на прах, канела и фенел.

Сместа от 1 ч.л. джинджифилов сок, 1 ч.л. лимонов сок и 2 щипки каменна (черна) сол се използва при загуба на гласа, болки в гръдния кош, хрипове и кашлица.

Нанесена върху челото кашица от 1/2 ч.л. сух джинджифил и вода помага при главоболие, предизвикано от възпаление на синусите.

Ако към вечерния чай от джинджифил се добави рициново масло, ще се получи средство срещу ревматоиден артрит.

Препоръчва се джинджифил на прах да се добавя към тестените изделия, оризите, бобовите и млечните произведения.

Hare Krishna Veda Association